Covid- 19 en de verloskunde

Zoals jullie ongetwijfeld weten gaat het corona virus inmiddels ook in Nederland rond.
We willen graag met zijn allen het virus niet verder laten verspreiden.
Inmiddels zijn er vanuit de overheid verschillende acties ondernomen. Zo is het verboden om ‘samen te scholen’ met meer dan 100 personen en wordt er geadviseerd om thuis te werken en voldoende hygiëne maatregelen te nemen.
Voor de zorg zijn er nu passende maatregelen. Ook vanuit de KNOV en NVOG zijn er inmiddels richtlijnen en adviezen gegeven. Dit omdat zwangere vrouwen een lagere weerstand hebben én een pasgeboren baby erg kwetsbaar is.
Deze adviezen zullen gevolgen hebben voor de controles tijdens jullie zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Onderstaande adviezen zullen niet alleen door onze praktijk, maar door alle praktijken in het gehele land opgevolgd worden. Andere praktijken bieden dus op dit moment dezelfde zorg, ook hun zwangeren krijgen beperkte controles.
Heb je een pretecho bij een externe echoscopist gepland staan: Overleg met de echoscopist of het verstandig is om de afspraak af te zeggen.

Wat houdt het in:
Zwangerschap: Zo min mogelijk contactmomenten en zo kort mogelijk. Dat betekent: afspraken die niet essentieel van belang zijn moeten worden afgezegd, voor de gezondheid van jou en je baby. Staat de eerst volgende controle pas over 2 weken of later gepland, dan wordt je niet gebeld.
Bevalling: Bevallen in het ziekenhuis kan nog steeds, maar omdat personeel met minimale klachten niet kunnen komen werken, is er minder personeel. Dit kan betekenen dat je dus niet in het ziekenhuis bevalt wat jouw voorkeur heeft of dat je thuis moet bevallen. Voor vrouwen met een medische indicatie wordt altijd een plekje gezocht in het ziekenhuis.
Waar je zelf over na moet denken als je de komende 3 weken moet bevallen: wil je nog wel naar het ziekenhuis? Normaal is het ziekenhuis een hele veilige plek om te bevallen. Nu worden ernstig zieken met corona opgenomen in het ziekenhuis, waardoor de kans op besmetting groter wordt.
Kraamtijd: Alleen essentiële controles.

Concreet:
Zwangerschap
Er worden alleen controles gedaan bij het termijn van:
10 weken -> de intake wordt telefonisch gedaan, de termijnecho blijft staat en dan krijg je ook je labformulieren mee
20 weken -> de 20 weken echo (bij externe echoscopisten zoals VCN of Espérance)
27 weken-> uitwendig onderzoek, bloeddruk, en lab formulier voor het ijzer gehalte
31 weken -> uitwendig onderzoek en bloeddruk
35 weken -> uitwendig onderzoek en bloeddruk
37 weken -> uitwendig onderzoek en bloeddruk
39 weken -> uitwendig onderzoek en bloeddruk
40 weken -> uitwendig onderzoek en bloeddruk
41weken-> uitwendig onderzoek en bloeddruk
41+3 weken -> uitwendig onderzoek en bloeddruk, inwendig onderzoek op verzoek
41+5 weken-> uitwendig onderzoek en bloeddruk, inwendig onderzoek op verzoek
Om deze consulten zo kort mogelijk te houden word je de dag van te voren gebeld om alvast vragen door te bespreken.
Wanneer je voor het consult komt:
– kom je alleen, of evt. met partner
– laat je van te voren, telefonisch weten, als je ziek/verkouden bent
– geven wij geen hand
– raken we je buik zo kort mogelijk aan, maar doen wel grondig uitwendig onderzoek
– luisteren we naar het hartje van de baby (met de dopten of het echo apparaat)
– we beantwoorden geen vragen en gaan geen uitgebreid gesprek aan

Dit is, zoals jullie weten, niet onze gebruikelijke manier van werken. Wij hechten juist veel waarde aan persoonlijke zorg en uitgebreide begeleiding. Dit doen wij dus juist om besmetting van jouw en je baby te voorkomen.

Dit betekent dus concreet:
– alle controles van 16, 20 en 24 weken gaan niet door.Wel bellen we je op de dag dat de controle gepland stond, om een afspraak te maken voor vanaf de 3  e week van april. We snappen dat je je mogelijk op de geslachtsbepalende controle bij 16 weken had verheugd. En vooral als je de baby niet voelt bewegen is het gat tussen 10-11 weken en 20 weken erg groot. Wij vinden dit ontzettend vervelend. Mocht je er psychisch dusdanig onder lijden dat het minder vervelend is om corona op te lopen, dan zullen we alsnog een korte controle inplannen. Dit heeft voor ons niet de voorkeur.

Bevalling:
Wanneer je toch in het ziekenhuis wilt bevallen, mag er naast de verloskundige, 1 persoon mee. In de meeste gevallen zal dit je partner zijn.
Wordt je opgenomen in het ziekenhuis, mag er 1 persoon per dag op bezoek komen, dus komt je partner die dag langs, dan mag niemand anders langs komen.

Alle kraamconsulten zullen telefonisch worden gedaan, alleen bij spoed gevallen komen wij. Verder het advies om geen kraambezoek uit te nodigen!

Verder, wat niet verandert: heb je (ernstige) buikpijn, bloedverlies, vruchtwater verlies of begint de bevalling, bel ons! We zoeken dan samen met jullie naar de beste oplossing, want ondanks dit virus mag jouw gezondheid en die van de baby nooit in gevaar komen! Krijg je ons via ons gewone nummer niet te pakken, bel dan via whatsapp (alleen deze nood periode)!

Een korte versie van bovenstaande informatie zal via onze facebook pagina en onze instagram pagina gedeeld worden.
Iedereen waarvan de controles de komende 2 weken niet doorgaan, wordt dit weekend gebeld.
Verder word je dus standaard een dag voor het consult gebeld om vragen te bespreken en het controle moment van de dag daarna af te spreken (dit is mogelijk iets eerder of later dan gepland stond, omdat we de drukte in de wachtkamer willen beperken).

Korte updates zullen via facebook en instagram gedeeld worden. In geval van belangrijke wijzigingen in onze zorg voor jou, dan word je hierover door ons gebeld of gemaild.

Wanneer je kleine vragen hebt, vragen wij je te appen of te smsen, omdat wij alle cliënten moeten bellen, is de telefoon vaak bezet. De momenten dat we niet bellen, willen we graag de telefoon vrij houden voor spoedgevallen!