De bevalling
Begeleiding, screening,
trimester en meer…

De bevalling is voor de meeste vrouwen en partners één van de meest bijzondere en indrukwekkende gebeurtenissen in het leven.
Je weet niet wat je kunt verwachten, wat het extra spannend maakt. Door je zo goed mogelijk voor te bereiden kan deze spanning wat minder worden. Hierbij helpen wij jullie door naar behoefte informatie te geven.

Tijdens de controles in de zwangerschap zullen we jullie basiskennis geven over het natuurlijke proces van de bevalling. Ook kun je cursussen volgen om deze kennis uit te breiden. Dit kan helpen om de eventuele aanwezige onzekerheden en angst te verminderen en te leren vertrouwen op je lichaam.
In de KNOV folder : hoe bereid je je voor? Klik hier voor de folder.

Een bevalplan is een document waarin jullie wensen zijn beschreven rond de bevalling. Hoewel je nooit kunt voorspellen hoe een bevalling verloopt, kun je in het geboorteplan aan ons en aan andere zorgverleners laten weten wat jullie belangrijk vinden. Ook is het een manier om samen met je partner te ontdekken wat jullie ideeën en wensen zijn en hoe je graag begeleid wilt worden tijdens de bevalling.
Een geboorteplan maken betekent ook dat niet alles precies zo verloopt als je op papier hebt gezet. Het kan een hulpmiddel zijn op het moment dat je zelf niet in staat bent om wensen en voorkeuren mondeling aan te geven. Het plan kan helpen geïnformeerde beslissingen te nemen.
Het geboorteplan wordt tijdens de controle met de verloskundige besproken. Klik hier om het document te downloaden.

Hoe de bevalling start en hoe deze gaat verlopen, blijft een vraag die pas beantwoord kan worden nadat je bevallen bent.

Weeën
In 80% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Bij een wee wordt de buik erg hard en voel je tegelijkertijd een toenemende mate van pijn in de buik en/of rug. Een goede wee is krachtig en duurt ongeveer 60 seconden. Bij een eerste bevalling heb je vaak langer de tijd nodig om ontsluiting te krijgen.

Gebroken vliezen
In de andere gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Meestal is dit een plonsje water wat blijft lopen. Als je twijfelt is het handig om het water op te vangen of in een maandverband te bewaren. Het is belangrijk om naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Is deze helder als water of wittig als kookvocht van rijst dan is dit normaal. Is het groen of bruin gekleurd dan moet je direct contact opnemen.

Na het breken van de vliezen komt niet altijd de bevalling meteen op gang. Zolang je nog geen weeën hebt mag je niet in bad. Dit om de kans op infectie niet onnodig te verhogen. Als de vliezen 24 uur of langer gebroken zijn moet je op medische indicatie in het ziekenhuis bevallen.

Wanneer de zwangerschap normaal verloopt mag je de plaats waar je gaat bevallen zelf kiezen. Dit kan thuis, poliklinisch of op medische indicatie in het ziekenhuis . Het is belangrijk dat je de plaats kiest waar jij je het prettigst voelt. Dit maakt de kans op normaal verloop van de bevalling groter.

Thuis bevallenBevallen in Nijmegen

Thuis is vaak de plek waar je de beste kunt ontspannen, omdat dit je eigen omgeving is. Ook hoef je tijdens de weeën niet de auto in. Verloskundigen zijn opgeleid om ook in de thuissituatie de gezondheid van moeder en kind te waarborgen en professioneel te handelen. Uit onderzoek is gebleken dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Wanneer er tijdens de bevalling bijzonderheden voordoen, waardoor de verloskundige het wijzer vindt om je door te verwijzen naar het ziekenhuis zal zij samen met jullie naar het ziekenhuis gaan.

Bedhoogte.

Het bed waarop je wilt bevallen moet minstens 75-80 cm hoog zijn. Bij de thuiszorgwinkel kun je klossen huren om onder het bed te plaatsen. Een paar bierkratjes voldoen ook. Tijdens de bevalling moet de kamer altijd goed te verwarmen zijn.

               Babyuitzet (minimaal):

 • Bedje (+beddengoed) voor de baby;
 • Twee metalen kruiken en kruikenzakken;
 • Twee elektrische digitale thermometers
 • 8 katoenen hydrofiel-luiers;
 • Kleertjes voor de baby in maat 50-56, waaronder rompertjes, broekjes, truitjes, sokken en enkele mutsjes;
 • Omslagdoek;
 • Maxi-Cosi.

Spullen voor de bevalling

 • Rol vuilniszakken en 2 emmers;
 • Een kraampakket (deze wordt meestal vergoed vanuit de verzekering).

Vluchtkoffer

Zet vanaf 36 weken zwangerschap altijd een ‘vluchtkoffertje’ klaar. Dit is voor het geval dat je met spoed naar het ziekenhuis moet. Stop in dit koffertje de zwangerschapskaart, ponskaartje van het gewenste ziekenhuis, verzekeringspasje, kleding voor jou en de baby en wat toiletartikelen. Denk ook aan een telefoonoplader, wat makkelijks te eten en een camera.

Wanneer je zelf kiest om in het ziekenhuis te bevallen (poliklinisch) begeleidt de eigen verloskundige de bevalling. Bij deze keuze wordt er een eigen bijdrage van  €350,00 tot €400,00 in rekening gebracht door de zorgverzekeraar. In sommige gevallen is het noodzakelijk om poliklinisch te bevallen in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld omdat je medicatie gebruikt of bij de vorige bevalling te veel bloed hebt verloren. In deze gevallen begeleidt ook de eigen verloskundige de bevalling, maar wordt er geen eigen bijdrage in rekening gebracht.

Bevallen in het ziekenhuis op medische indicatie

Het kan zijn dat het in de zwangerschap al duidelijk is dat je in het ziekenhuis moet bevallen met een medische indicatie. Dit is bijvoorbeeld het geval als het kind in een stuitligging ligt. Wanneer dit het geval is begeleidt de verloskundige van het ziekenhuis in samenwerking met de gynaecoloog de bevalling. Ook dan wordt er geen eigen bijdrage in rekening gebracht.

Omgaan met pijn

Iedere vrouw, iedere baby en iedere bevalling is uniek. Iedereen ervaart pijn anders, maar één ding is zeker : bevallen doet pijn.

Hoeveel pijn je zult hebben, hoe je de pijn zult ervaren en hoelang de bevalling precies gaat duren, dat kan niemand voorspellen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de pijn te verzachten en de pijn zo goed mogelijk op te vangen.

De pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door de weeën. Je hebt weeën nodig om uitsluiting te krijgen en om het kindje ge boren te laten worden. Een wee is een samentrekking van de baarmoeder.

De samentrekkingen lijken een beetje op golven; je voelt de wee opkomen, je hebt het hoogtepunt en daarna zakt de pijn weer af. De meeste vrouwen hebben daarna een minuut of wat langer rust tussen twee weeën. In het begin zijn de pauzes tussen twee weeën nog vrij lang; wanneer de bevalling vordert zul je merken dat de pauzes steeds korter worden.

Tijdens de bevalling maakt je lichaam een stofje aan, endorfine, waardoor je tussen de weeën door kunt ontspannen en de pijn minder voelt. Door dit stofje raak je vaak in het verloop van de bevalling meer in jezelf gekeerd. Om de endorfines goed hun werk te laten doen, is het belangrijk dat je je zo goed mogelijk ontspant.

Naast de endorfines zijn er nog andere trucjes om de pijn te verzachten. Eén van deze opties werd hiervoor al benoemd; ontspanning. Bijvoorbeeld door een warme douche, een warm bad of een warme kruik. Daarnaast kan een massage je helpen. Je partner, de kraamzorg of wij kunnen je (onder)rug masseren. Ook kun je gebruik maken van een geboorte-TENS.

Naast alle natuurlijke pijnstillers bestaat er ook nog medicamenteuze pijnstilling.
Deze vorm van pijnstilling kan alleen gegeven worden in het ziekenhuis. Er zijn twee verschillende opties; de ruggenprik en het (pijn)pompje.
Wat deze vormen gemeen hebben, is dat er eerst beoordeeld moet worden hoe het met het kind gaat voordat er medicatie wordt toegediend. Dit betekent dat wanneer je aangeeft graag pijnstilling te willen, dat je eerst een hartfilmpje (CTG) van de baby moet laten maken en daarna de medicatie krijgt. Daarnaast krijg je standaard een infuus en onder andere een bloeddrukmeter om je arm.
De ruggenprik wordt gezet door een anesthesist. Bij de ruggenprik wordt er een vloeistof in je rug gespoten wat (meestal) de pijnprikkels blokkeert.
De andere opties is het morfine pompje, remifentanil. Remifentanil kun je jezelf toedienen door op een knopje te drukken, waarna de vloeistof door het infuus bij je terecht komt en de pijn afneemt.

Wij van verloskundigenpraktijk Partus, vinden het allerbelangrijkste dat je goed terugkijkt op je bevalling. Of dat nu thuis in bed, thuis in bad, op de NEO of in het ziekenhuis met een ruggenprik is.

Bevallen Rijnstate

Inschrijven of vragen?

Zodra wij jouw aanvraag hebben ontvangen nemen we zo spoedig mogelijk telefonisch contact met je op om een afspraak te maken.

  Waarmee kunnen we je helpen?

  Heb je na 2 werkdagen nog niets van ons gehoord, dan is de aanvraag mogelijk niet goed aangekomen, neem dan telefonisch contact met ons op!

  PRAKTIJK INFORMATIE

  • 06-40181644

  • info@verloskundigenpraktijkpartus.nl

  • Carbatinastraat 3, 6515 GM Nijmegen

  OPENINGSTIJDEN

  Maandag – Vrijdag 8:00 – 17:00
  Zaterdag 9:00 – 17:00

  INFORMATIE