Kraamtijd

Hoera! Jullie baby is geboren, de bevalling is achter de rug.

Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien beland je als ouders tijdens de kraamtijd in een rollercoaster. Begeleiding tijdens de kraamtijd is dan ook geen overbodige luxe. 

Wij, de verloskundige van Partus, zijn er voor de kersverse ouders.

Kraamtijd

verloskundigenpraktijk partus

Kraamtranen

Kraamtranen zijn een bekend fenomeen waar de meeste moeders op dag 3 /4 van de kraamweek mee te maken krijgen. Kraamtranen worden vaak geassocieerd met de emotionele rollercoaster die komt kijken bij het krijgen van een kind. Je bent bevallen, bent ineens moeder of moeder van meerdere kindjes, je lijf voelt beurs aan en je slaapt weinig. 

Samen met de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens en na de zwangerschap kunnen er voor zorgen dat jouw emotionele reacties intenser zijn dan normaal. Laat dit vooral gebeuren, praat erover en laat de tranen stromen, vaak lucht dit op.

Kraamtijd

De bevalling is voorbij en jullie baby is geboren. Je bent vermoeid, maar kan niet wachten om op ontdekkingsreis te gaan met je baby. De eerste 10 dagen na je bevalling noemen we de kraamtijd. Dit is een bijzondere periode waarin je de tijd kan nemen om te herstellen van je bevalling, jullie je baby leren kennen en handigheden in de verzorging leren.

Wij begeleiden jullie samen met de kraamzorg in deze periode en beantwoorden al jullie vragen.
Wij komen regelmatig bij jullie op huisbezoek in de kraamweek en controleren of alles goed gaat met jou en de baby. We bezoeken je 2-3 keer per kraamweek, op dag 8 sluiten we in principe het kraambed af. Tijdens de eerste 8 dagen komt de kraamzorg elke dag langs om voor jullie te zorgen, uitleg te geven en je te voorzien van adviezen. Wanneer het herstel wat trager verloopt dan gehoopt dan kunnen we eventueel maximaal 2 dagen extra kraamzorg indiceren. De eerste 6 weken na de bevalling (de kraamweek) zijn wij verantwoordelijk voor de nazorg van jou en je baby.

Cordring

de Hielprik​

Gehoor​

Consultatiebureau​

Na de kraamweek

Mama (of papa) worden is de mooiste, maar ook de grootste verandering die je in je leven mee zult maken. 

Je hebt ineens een grote verantwoordelijkheid voor je kindje, minder tijd voor jezelf en voor elkaar als partners. Dan komen daar ook nog eens de hormonen en de vermoeidheid bij. Het is heel normaal dat de roze wolk soms ver te zoeken is.

Ben niet te streng voor jezelf, gun jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe leven, zeker als je je eerste kindje hebt gekregen.

Het aanmaken en geven van borstvoeding is een natuurlijk proces. Je baby krijgt via de moedermelk alle benodigde voedingsstoffen binnen die hij of zij op dat moment nodig heeft. Ook bevat moedermelk antistoffen welke je baby ondersteunen in zijn afweersysteem.
Bij 98% van de moeders zal er uiteindelijk voldoende, voedingsrijke melk zijn. Wel vraagt borstvoeden vaak in de kraamweek veel van de moeder. Zowel de baby als de moeder moeten wennen aan dit proces.

Door de eerste dagen de baby 8-12 keer per 24 uur aan de borst te laten drinken wordt er steeds meer melk aan gemaakt. Je lichaam reageert namelijk op de stimulatie van de baby aan de borst. Het is een vraag en aanbod systeem. Soms kan het zou zijn dat de baby meer voeding vraagt dan dat de moeder aanmaakt. Het kan dan nodig zijn om naast het aanleggen van de baby, te gaan kolven en melk bij te geven via een spuitje of een flesje. De kraamverzorgster en wij zullen hierbij ondersteuning bieden.

Je kunt er ook voor kiezen om flesvoeding te geven aan je baby. Wanneer je je hierin verdiept zul je zien dat er vele verschillende merken en soorten melk zijn. Alle merken die in de Nederlandse winkel liggen zijn goedgekeurd en voldoen aan strenge eisen. Ook de huismerken. Let er wel op dat je type 1 van 0-6 maanden koopt. Mocht je advies willen in welke flesvoeding, geef dit aan tijdens een consult. Met betrekking tot flessen en spenen is het belangrijk dat je geen grote starterspakketten koopt, het is namelijk heel kindsafhankelijk een welke fles en speen de baby het beste drinkt. Ons advies is om twee verschillende merken flessen in huis te halen met een speen voor 0-3 maanden.
Ineens 24uur per dag zorgen voor jullie kindje, dat is niet niks. Daarbij ben je nog aan het ontzwangeren en kun je hierdoor behoorlijk last hebben van hormonen (lees: kort lontje). Om deze tijd als partners goed door te komen en je relatie gezellig te houden is het belangrijk om tijd vrij te maken voor elkaar. Neem af en toe een momentje “vrij” door een oppas te vragen. Doordat jij even kunt opladen (samen of alleen) ben je een gelukkigere ouder. Kindjes, zo klein als ze zijn, voelen feilloos aan hoe jij in je vel zit.

Lichamelijk herstel
Ontzwangeren kost tijd. Je lichaam kan anders aanvoelen na de bevalling, vooral in het bekkengebied. Bekkenklachten kunnen soms ook na de bevalling nog een tijdje aanhouden en het kost tijd om je conditie weer op te bouwen. Door de druk die een zwangerschap en bevalling geven op de bekkenbodemspieren kunnen deze nog enige tijd na de bevalling anders aanvoelen: het voelt vaak wat gezwollen en het kan moeilijker zijn je plas en windjes op te houden. Gelukkig verdwijnen deze klachten meestal na enige tijd.

Mocht het langduriger aan houden en komen Rugklachten, bilspier, bekkenpijn, incontinentie, vermoeidheid of last van littekenweefsel bekend voor?
Dan is het een goed idee om contact op te nemen met een bekkenbodemfysiotherapeut.
Ook kan een personal coach je door verantwoord te sporten helpen om optimaal te herstellen na de bevalling.

Verder is het belangrijk om je lijf te voeden met gezonde voeding op regelmatige tijden, dit voorspoedigt je lichamelijk herstel.
Bekkenbodemoefeningen:
www.bekkenbodemonline.nl

MAMsterk fysiotherapie & personal coaching tijdens en na je zwangerschap, op locatie of bij jou thuis (vergoeding vanuit verzekering mogelijk):
www.mamsterk.nl

Vanaf ongeveer twee weken na de bevalling kun je weer opnieuw zwanger raken. Ook als je borstvoeding geeft. Het is heel wisselend per vrouw wanneer zij opnieuw een eisprong hebben. Sommige al heel vlot na de bevalling, bij andere (wanneer ze borstvoeding geven), kan dit wat langer duren. Omdat je eerst een eisprong krijgt, voordat je eerste menstruatie zich aandient, is het voor jou vaak onduidelijk wanneer de eisprong plaatst vindt. Je kunt dus al direct opnieuw zwanger worden. Denk dus aan anticonceptie. Kijk voor meer informatie op: www.anticonceptie.nl.

In de eerste periode na de bevalling kan je vagina droger aanvoelen dan je gewend bent, als je borstvoeding geeft geldt dit zelfs voor langere tijd. Mocht je dit herkennen? Gebruik dan een glijmiddel tijdens het vrijen om pijn te voorkomen.
Wacht met vrijen totdat de hechtingen helemaal genezen zijn en tot jij er zelf ook weer zin in hebt. De zin in seks is de eerste tijd na een bevalling vaak minder, meestal komt dit vanzelf weer terug. Het kan zijn dat je seks na de bevalling spannend vind, dit horen we regelmatig, dus je bent zeker niet de enige. Is vrijen pijnlijk en blijft dit zo? Neem dan contact op met je huisarts of met ons.

Tijdens het afsluitende gesprek in de kraamweek en bij de nacontrole 6 weken na de bevalling geven wij je graag voorlichting over de diverse mogelijkheden van anticonceptie. Soms zijn de wensen met betrekking tot anticonceptie heel duidelijk, soms twijfel je met je partner nog wat passend is in deze nieuwe situatie. Ook is het van belang om te kijken welke anticonceptie kan, wanneer je borstvoeding geeft.

1 Op de 10 mama’s krijgt last van depressieve gevoelens tijdens of na de zwangerschap. Niet zo gek, want je emoties gaan onder invloed van hormonen alle kanten op. We noemen dit een prenatale depressie(tijdens zwangerschap) of postnatale depressie (na zwangerschap).

Bij een postpartum of postnatale depressie voel je je gedurende een langere periode (minimaal 2 weken) verdrietig, somber, leeg en heb je nergens zin in. Het kan ook zijn dat het mama zijn heel anders is dan je had verwacht en hierdoor ben je niet blij bent met je baby. Of misschien ben je wel bang dat je niet goed voor je kindje kunt zorgen?
(www.depressiecentrum.nl hier kun je ook een zelftest doen)

Een depressie kan iedereen overkomen. Wacht niet te lang om hulp in te schakelen, want een onbehandelde depressie kan maanden tot jaren duren. Neem contact op met je huisarts en vraag een doorverwijzing naar een psycholoog/therapeut. Vaak wordt dit vergoed door je verzekeraar.

Kom je op een langere wachtlijst terecht? Neem dan een kijkje op:
www.psyexperts.nl
Zij geven deels vergoede zorg op maat, ook zonder doorverwijzing van je huisarts.

Plan je eerste afspraak

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een bijzondere en spannende periode in je leven is aangebroken.

Je mag ons vanaf de positieve test bellen voor een eerste controle  (intake en echo), dit is rond de 8e week van je zwangerschap. 

Heb je een andere vraag? Wij helpen je graag.