Soms duurt het wat korter en soms wat langer, maar na zo’n 9 maanden wachten is het moment daar.. De bevalling begint! Bijna kun je je kindje ontmoeten!
Maar eerst.. weeën, gebroken vliezen en persen. Een bevalling is een ervaring die je nooit meer vergeet.
Wij begeleiden en ondersteunen jullie, samen met de kraamverzorgster, met liefde en kalmte tijdens dit proces.
verloskundigenpraktijk partus
Wanneer de zwangerschap fysiologisch verloopt mag je de plaats waar je gaat bevallen zelf kiezen. Dit kan thuis of poliklinisch in een ziekenhuis. Soms kan het ook zo zijn dat je een medische indicatie hebt, dan beval je in het ziekenhuis onder leiding van het ziekenhuispersoneel. In de zwangerschap kijken we samen welk ziekenhuis passend is.
We werken samen met het Rijnstate (Arnhem), het Radboud en het CWZ (Nijmegen).
Het is belangrijk dat je de plaats kiest waar jij je het prettigst voelt. Dit maakt de kans op normaal verloop van de bevalling groter.
Thuis is vaak de plek waar je de beste kunt ontspannen, omdat dit je eigen omgeving is. Ook hoef je tijdens de weeën niet de auto in. Verloskundigen zijn opgeleid om ook in de thuissituatie de gezondheid van moeder en kind te waarborgen en professioneel te handelen. Bij een thuisbevalling wordt de verloskundige geassisteerd door een kraamverzorgster van het kraambureau waarbij jullie zijn ingeschreven.
Uit onderzoek is gebleken dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Wanneer er tijdens de bevalling bijzonderheden voordoen, waardoor de verloskundige het wijzer vindt om je door te verwijzen naar het ziekenhuis zal zij samen met jullie naar het ziekenhuis gaan.
Benodigdheden voor een thuis bevalling
Spullen voor de bevalling
Vluchtkoffer
Zet vanaf 36 weken zwangerschap altijd een ‘vluchtkoffertje’ klaar. Dit is voor het geval dat je met spoed naar het ziekenhuis moet. Stop in dit koffertje de je ponskaartje van het gewenste ziekenhuis, verzekeringspasje, kleding voor jou en de baby en wat toiletartikelen. Denk ook aan een telefoonoplader, wat makkelijks te eten en een camera.
Een bevalplan is een document waarin jullie wensen zijn beschreven rond de bevalling. Hoewel je nooit kunt voorspellen hoe een bevalling verloopt, kun je in het geboorteplan aan ons en aan andere zorgverleners laten weten wat jullie belangrijk vinden.
In plaats van bevalplan spreken we dan ook liever over geboortewensen.
Ook is het een manier om samen met je partner te ontdekken wat jullie
ideeën en wensen zijn en hoe je graag begeleid wilt worden tijdens de bevalling.
Een geboorteplan maken betekent niet dat alles precies zo verloopt zoals je op papier hebt gezet. Het kan een hulpmiddel zijn op het moment dat je zelf niet in staat bent om wensen en voorkeuren mondeling aan te geven. Het plan kan helpen geïnformeerde beslissingen te nemen.
Het geboorteplan wordt tijdens de controle met de verloskundige besproken. Klik hier om het document te downloaden.
Tevens geven we uitleg over het verwachte verloop van een bevalling.
Hoe de bevalling start en hoe deze gaat verlopen, blijft een vraag die pas beantwoord kan worden nadat je bevallen bent.
De bevalling ‘mag’ plaatsvinden tussen de 37 weken en de 42 wekenzwangerschap. Voor de 37 weken zwangerschap noemen we te vroeg, ofwel prematuur.
In 80% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Bij een wee wordt de buik erg hard en voel je tegelijkertijd een toenemende mate van pijn in de buik en/of rug. Een goede wee is krachtig en duurt ongeveer 60 seconden. Bij een eerste bevalling heb je vaak langer de tijd nodig om ontsluiting te krijgen.
In de andere gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Meestal is dit een plonsje water wat blijft lopen. Als je twijfelt is het handig om het water op te vangen of in een maandverband te bewaren. Het is belangrijk om naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Is deze helder als water of wittig als kookvocht van rijst dan is dit normaal. Is het groen of bruin gekleurd dan moet je direct contact opnemen. Na het breken van de vliezen komt niet altijd de bevalling meteen op gang. Zolang je nog geen weeën hebt mag je niet in bad. Dit om de kans op infectie niet onnodig te verhogen. Als de vliezen 24 uur of langer gebroken zijn wordt er geadviseerd om op medische indicatie in het ziekenhuis bevallen.
Het gouden uur is het eerste uur direct na je bevalling. Als de gezondheid van moeder en kind het toelaat wordt de baby direct na de geboorte bij mama op de blote borst gelegd. Hier blijft hij of zij dan het eerste uur heerlijk liggen. Dit huid op huidcontact is heel waardevol. Jouw baby voelt je warme huid waardoor het lekker warm blijft. Het zien, voelen en ruiken van je pasgeborene zorgt ervoor dat je na al je harde werk even kan ontspannen. Deze eerste ontmoeting vormt de basis van de hechting tussen moeder en kind. Wij als verloskundige zorgen ervoor dat jullie deze tijd ongestoord kunnen nemen.
Hoeveel pijn je zult hebben, hoe je de pijn zult ervaren en hoelang de bevalling precies gaat duren, dat kan niemand voorspellen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de pijn te verzachten en de pijn zo goed mogelijk op te vangen.
De pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door de weeën. Je hebt weeën nodig om uitsluiting te krijgen en om het kindje geboren te laten worden. Een wee is een samentrekking van de baarmoeder. De samentrekkingen lijken een beetje op golven; je voelt de wee opkomen, je hebt het hoogtepunt en daarna zakt de pijn weer af. De meeste vrouwen hebben daarna een minuut of wat langer rust tussen twee weeën. In het begin zijn de pauzes tussen twee weeën nog vrij lang; wanneer de bevalling vordert zul je merken dat de pauzes steeds korter worden.
Tijdens de bevalling maakt je lichaam een stofje aan, endorfine, waardoor je tussen de weeën door kunt ontspannen en de pijn minder voelt. Door dit stofje raak je vaak in het verloop van de bevalling meer in jezelf gekeerd. Om de endorfines goed hun werk te laten doen, is het belangrijk dat je je zo goed mogelijk ontspant.
Naast de endorfines zijn er nog andere trucjes om de pijn te verzachten. Eén van deze opties werd hiervoor al benoemd; ontspanning. Bijvoorbeeld door een warme douche, een warm bad of een warme kruik. Daarnaast kan een massage je helpen. Je partner, de kraamzorg of wij kunnen je (onder)rug masseren. Ook kun je gebruikmaken van een geboorte-TENS.
Naast de natuurlijke pijnverlichting bestaat er ook nog medicamenteuze pijnstilling.
Deze vorm van pijnstilling kan alleen gegeven worden in het ziekenhuis. Er zijn twee verschillende opties; de ruggenprik en het (pijn)pompje ook wel remifentanil genoemd.
Wat deze vormen gemeen hebben, is dat eerst beoordeeld moet worden hoe het met het kindje gaat voordat er medicatie wordt toegediend. Dit betekent dat wanneer je aangeeft graag pijnstilling te willen, dat je eerst een hartfilmpje (CTG) van de baby moet laten maken en daarna de medicatie krijgt. Daarnaast krijg je standaard een infuus en onder andere een bloeddrukmeter om je arm.
De ruggenprik wordt gezet door een anesthesist. Bij de ruggenprik wordt er een vloeistof in je rug gespoten wat (meestal) de pijnprikkels blokkeert. Waardoor je geen of nauwelijks nog pijn voelt.
De andere optie is het morfinepompje, remifentanil. Remifentanil kun je jezelf toedienen door op een knopje te drukken, waarna de vloeistof door het infuus bij je terecht komt en de pijn afneemt. Het zorgt ervoor dat je beter ontspant en de pijnbeleving minder is.
Wij van verloskundigenpraktijk Partus, vinden het allerbelangrijkste dat je goed terugkijkt op je bevalling. Of dat nu thuis in bed, thuis in bad, poliklinisch in een van de ziekenhuizen of in het ziekenhuis met een ruggenprik is.
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een bijzondere en spannende periode in je leven is aangebroken.
Je mag ons vanaf de positieve test bellen voor een eerste controle (intake en echo), dit is rond de 8e week van je zwangerschap.
Heb je een andere vraag? Wij helpen je graag.
© 2024 All Rights Reserved.