Tweede Trimester

Je buik begint nu steeds harder te groeien en je voelt de eerste bewegingen van je baby.. een bijzonder moment. 

Vanaf 14 weken ga je het 2e trimester in en kom je voortaan iedere 4 weken bij ons op controle.

Tweede trimester

verloskundigenpraktijk partus

Onderzoek en informatie

In het 2e trimester wordt je kindje van top tot teen nagekeken tijdens de 20-weken echo. Daarnaast wordt er gekeken naar het vruchtwater en de placenta.
Vanaf de zwangerschapsduur van 12 weken voelt de verloskundige elke controle aan je buik om de groei van de baarmoeder en dus de baby te controleren. Vanaf 26 weken wordt je buik ook met een meetlint opgemeten, zo kunnen we inschatten of de baby niet te groot of te klein is. Vanaf een zwangerschapsduur van ongeveer 28 weken kan de ligging van de baby worden gevoeld. De indaling van het hoofdje is van belang om te beoordelen vanaf ongeveer 34 weken.

Tussen de 18 en 21 weken, vergoed.

De 13-weken echo wordt ook wel eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Deze echo wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopiste. De echo is het eerste grote onderzoek naar lichamelijke afwijkingen van de baby.

Bij de 13 weken echo kunnen er een aantal afwijkingen opgespoord worden die anders pas bij de 20 weken echo gezien zouden worden. Om deze afwijkingen op te sporen, wordt de baby van top tot teen nagekeken. Afwijkingen die gevonden kunnen worden zijn: een open buikje, een open schedel of missende ledematen. De echo is meestal uitwendig, echter in sommige gevallen kunnen we in deze periode er nog voor kiezen om inwendig te kijken.

De 13 weken echo is geen vervanger van de 20 weken echo. Deze echo wordt nog in studieverband aangeboden, namelijk de (landelijke) IMITAS studie. Wil je gebruik maken van deze onderzoeksmogelijkheid, dan zul je schriftelijk toestemming moeten geven dat jouw echo geanonimiseerd gebruikt wordt.

De prenatale screening echo’s worden bij een screeningsbureau uitgevoerd. Wij werken voornamelijk samen met het VCN (Verloskundig Centrum Nijmegen) en Esperance (Arnhem-Lent).

De 22 wekenprik is de nieuwe naam voor de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Het beschermt je baby direct na de geboorte tegen kinkhoest. Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. De vaccinatie wordt vergoed en is dus gratis.

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen bekkenklachten. Dit kan zich uiten in pijn rondom het bekkengebied, de lage rug, het stuitje en/of het bekkenbodemgebied. Deze klachten kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van een zwangere vrouw.

Bekkenklachten bij zwangere vrouwen worden veroorzaakt door de veranderingen die het lichaam ondergaat. Het hormoon relaxine en progesteron, geproduceerd tijdens de zwangerschap, zorgt ervoor dat de gewrichten en ligamenten in het bekkengebied losser worden. Hoewel dit belangrijk is voor een soepele bevalling, kan het leiden tot instabiliteit en pijn.

Om de bekkenklachten tijdens de zwangerschap te verlichten, zijn er enkele tips die je kunt toepassen:
Oefeningen: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het versterken van de spieren rondom het bekkengebied en de rug.

Houding: Een goede houding is belangrijk om de belasting op het bekken te verminderen. Sta rechtop met de schouders naar achteren en het bekken iets gekanteld. Vermijd ook te lang in één positie te blijven zitten of staan, en neem regelmatig pauzes om even te bewegen.

Ondersteuning: Het dragen van een buikband kan extra ondersteuning bieden aan het bekken en de rug. Deze buikbanden zijn speciaal ontworpen om de druk op het bekken te verminderen en de houding te verbeteren.

Warmte en koude therapie: Je kunt afwisselend warmte en koude toepassen om de pijn te verlichten. Breng een warm kompres aan op het pijnlijke gebied voor ontspanning van de spieren en verminder de ontsteking met een koud kompres.

Fysiotherapie: Raadpleeg een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenklachten bij zwangere vrouwen. Zij kunnen ondersteuning bieden door middel van verschillende therapieën, zoals manuele therapie, oefentherapie en massage.

Voor bekkenbodemoefeningen kijk op:
www.bekkenbodemonline.nl

Vanaf 27 weken zwangerschap kunnen we een extra bloedonderzoek uitvoeren als je Rhesus D en/of c negatief bent. Je bloed wordt onderzocht op antistoffen. 

Bij Rhesus D kijken we daarnaast of je baby Rhesus D positief of negatief is.
Wanneer de baby Rhesus D positief is dan krijg jij bij 30 weken en na de bevalling een injectie om antistoffen tegen te gaan. 

Voor Rhesus c bestaat deze injectie niet; wanneer blijkt dat je antistoffen hebt ontwikkeld, dan wordt in het ziekenhuis dit zeer nauwkeurig in de gaten gehouden.

Zwangerschapsdiabetes is een suikerziekte die bij sommige vrouwen ontstaat gedurende en door de zwangerschap. Meestal is dit van tijdelijke aard en is het probleem ook direct na de bevalling weer weg. Sommige vrouwen hebben meer kans om zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker) te ontwikkelen. Indien dit bij jou van toepassing is dan hoor je dit tijdens de controles van ons.

De meest betrouwbare manier om te testen of er sprake is van een zwangerschapsdiabetes is de orale glucose tolerantie test, oftewel de OGTT. Bij deze test wordt gekeken hoe je lichaam reageert op een grote hoeveelheid suiker. Door eerst nuchter bloed te laten prikken en daarna een suikerdrankje te drinken en twee uur later weer bloed te laten prikken weten wij hoe jouw lichaam omgaat met suiker.

Kraamzorg en kraampakket

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar kent wel een eigen bijdrage. Het aantal uren dat je vergoed krijgt, hangt af van je situatie.

Je kunt je al aanmelden vanaf het moment dat de definitieve uitgerekende datum bekend wordt bij de termijnecho. Het liefst vraag je de kraamzorg aan voor de zestiende week van je zwangerschap.

Een kraampakket is een pakket met medische producten die je nodig gaat hebben tijdens en na je bevalling. Of je recht hebt op een gratis kraampakket, hangt af van je zorgverzekering en of je een aanvullende verzekering hebt voor kraamzorg.

Zwangerschapscursus

Cursussen & Partners

Zwangerschaps cursussen

Met een zwangerschapscursus kun je je voorbereiden op de bevalling en de periode daarna. Er zijn veel verschillende opties hierin mogelijk. Van eenmalig een voorlichtingsavond tot een meerdaagse cursus.

In de regio Nijmegen en Lent heb je het Mam Sterk programma door MAMsterk fysiotherapie. Onder begeleiding van fysiotherapeut Noëlle kun je fysiek fit en sterk de bevalling tegenmoet gaan en direct na je bevalling doorstarten met een Mam Sterk herstel programma. Ze is gespecialiseerd het pre- en postpartum training en fysiotherapie. Ze bied een op een begeleiding bij jou thuis of je kunt deelnemen aan een van haar groepslessen op locatie. Samen met andere (aankomende)mama’s leer je omgaan met je nieuwe lichaam. Lees meer over het Zwangerfit programma. 

Deze cursus combineert fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen om je te helpen je lichaam en geest voor te bereiden op de bevalling. Zwangerschapsyoga helpt je om flexibiliteit, kracht en evenwicht te behouden terwijl je baby groeit, en biedt tevens een sterk gevoel van verbinding met je kindje.

Dit is een methode waarbij je ontspanningstechnieken leert toe te passen tijdens de bevalling, zodat je kunt genieten van een kalme en comfortabele geboorte-ervaring. Deze cursus richt zich op het verminderen van angst en het vergroten van vertrouwen in je eigen lichaam en capaciteiten.

Deze cursus is ontworpen om jou en je partner samen voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap. Tijdens deze cursus krijg je de kans om ervaringen uit te wisselen met andere koppels en om te leren van elkaars vragen en inzichten.

Binnen onze praktijk maar ook binnen het verloskundig centrum Nijmegen worden verschillende voorlichtingsavonden aangeboden. Dit is fysiek of digitaal een avond waarin praktische informatie en de verschillende opties die je hebt tijdens de bevalling worden gedeeld. We bespreken onder andere de verschillende fases van de bevalling, pijn verlichtingstechnieken en omgaan met onverwachte situaties.
Tevens bieden we vanuit onze praktijk een keer per kwartaal een workshop babyverzorging in samenwerking met Remedica aan. Hier leer jij en je partner de handige eerste kneepjes van het vak ‘ouderschap’.