Eerste Trimester

Gefeliciteerd! Je bent zwanger!

Vanaf de positieve test mag je ons bellen voor het maken van een 1e afspraak.

Deze vindt meestal plaats rond de 8e week van je zwangerschap.

Zwangerschapstest

verloskundigenpraktijk partus

Onderzoek en controle

Naast dat we bespreken hoe het met je gaat, over verschillende onderwerpen
voorlichting geven, het hartje luisteren en eventueel een echo maken doen we ook:​

Bloedonderzoek

Elke zwangere in Nederland krijgt een standaard bloedonderzoek. Bloedgroep, Rhesusfactor (D en c), irregulaire antistoffen (afweerstoffen tegen andere bloedgroepen), hemoglobinegehalte (=ijzergehalte), suikergehalte, onderzoek naar infectieziekten HIV, Hepatitis B en Lues. Op verzoek kunnen wij ook andere onderzoeken aanvinken zoals vitamine D.

Bloeddrukcontrole

Vanaf het moment dat je bij ons onder zorg komt, meten wij elke controle je bloeddruk. Zo kunnen wij je adviezen geven t.a.v. een hoge of juist lage bloeddruk.

Prenatale screening

Tijdens je eerste bezoek vind meteen de 1 e controle plaats. De baby is in deze periode nog erg klein, daarom maken we meestal een inwendige (vaginale) echo. Hierbij kijken we of de zwangerschap op de juiste plaats zit, of het hartje klopt en of het er één of meerling is.

We maken verder kennis en bespreken je gezondheid, medische voorgeschiedenis en je
huidige gezinssituatie. Tevens zijn we benieuwd naar je leefstijl, wat zijn jullie wensen tijdens
de zwangerschap? Op deze manier kunnen we de beste zorg om jou/ jullie heen bouwen, zo
kan het zijn dat er uit het gesprek komt dat je we je adviseren extra bloedonderzoek te laten
doen of medische groeiecho’s. We zullen dan ook aangeven wat je aan zorg kunt
verwachten.

Tevens wordt tijdens dit gesprek de onderzoeksmogelijkheden naar de gezondheid van jullie baby besproken. Voor meer informatie hierover, zie prenatale screening

(vanaf 10 weken, wordt vergoed)

Bij de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) wordt via het bloed van de zwangere vrouw het DNA van de placenta onderzocht. In dit DNA kan worden bekeken of er (waarschijnlijk) sprake is van Syndroom van Down, Patau of Edwards. Ook kan er gekeken worden naar nevenbevindingen. Dat betekent dat er in het laboratorium ook naar alle andere chromosomen gekeken wordt en ze worden beoordeeld of er afwijkende chromosomen bijzitten.

Tussen 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap, wordt vergoed.

De 13-weken echo wordt ook wel eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Deze echo wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopiste. De echo is het eerste grote onderzoek naar lichamelijke afwijkingen van de baby.

Bij de 13 weken echo kunnen er een aantal afwijkingen opgespoord worden die anders pas bij de 20 weken echo gezien zouden worden. Om deze afwijkingen op te sporen, wordt de baby van top tot teen nagekeken. Afwijkingen die gevonden kunnen worden zijn: een open buikje, een open schedel of missende ledematen. De echo is meestal uitwendig, echter in sommige gevallen kunnen we in deze periode er nog voor kiezen om inwendig te kijken.

De 13 weken echo is geen vervanger van de 20 weken echo. Deze echo wordt nog in studieverband aangeboden, namelijk de (landelijke) IMITAS studie. Wil je gebruik maken van deze onderzoeksmogelijkheid, dan zul je schriftelijk toestemming moeten geven dat jouw echo geanonimiseerd gebruikt wordt.

Bij de 20 weken echo wordt er uitgebreid gekeken naar de groei en organen van je ongeboren baby,
om zo eventuele afwijkingen op te sporen. Ook wordt de placenta en hoeveelheid vruchtwater
beoordeeld. De echoscopist vertelt je meteen na de echo de uitslag.
De prenatale screeningsecho’s worden bij een screeningsbureau uitgevoerd. Wij werken
voornamelijk samen met het VCN (verloskundig centrum Nijmegen) en Esperance (Arnhem-Lent).

Termijnecho

Bij de termijnecho, tussen de 10 en de 12 weken, wordt de baby van kruin tot stuit opgemeten. Op basis daarvan wordt de definitieve uitgerekende datum vastgesteld.

De termijnecho, liggingsecho, placenta lokalisatie en eventuele groei echo’s vallen onder medische echo’s. Deze worden vergoed door de zorgverzekeraar.

De andere echo’s die wij elke controle (indien gewenst) aanbieden, vallen hier niet onder. Deze krijgen jullie van ons als extra service en zijn dus voor jullie geen extra kosten aan verbonden.

Bij deze echo’s kijken wij alleen even naar de baby, hierbij doen wij geen uitspraak over de ontwikkeling en/of grootte van je/jullie kindje. Hiervoor is de 20 weken echo bedoeld en eventuele groei echo’s.

Zwangerschap bevalplan

Moeder voor moeders

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen. Uit de urine halen ze het HCG-hormoon, dit hormoon kan worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Als zwangere vrouw
kun je dus andere vrouwen helpen om zwanger te worden.
Lees meer op: www.moedersvoormoeders.nl