Eerste echo

Voor het eerst een kloppend hartje zien, hoe bijzonder, spannend en leuk is dat?

Bij Verloskundigenpraktijk Partus wordt deze eerste echo binnen eigen praktijk gemaakt. Extra fijn, want dan hoef je niet naar een andere locatie en maak je gelijk kennis een van de verloskundigen.

Wat wordt er bedoeld met ‘de eerste echo’ ?

De eerste echo, ook wel vroege echo genoemd, wordt gemaakt tussen rond de 8 weken zwangerschap. Na aanmelding, bij het eerste telefonische contact wordt deze echo samen met jou in gepland. De duur van jouw zwangerschap wordt berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie of op basis van je ovulatie, wanneer je ovulatietesten gebruikt hebt. Bij de echo kijken we of het hartje klopt, hoe lang je zwanger bent en ook niet onbelangrijk: of je een of meer kindjes verwacht.

De echo kan op twee manieren gemaakt worden: via de buikwand (uitwendig) of vaginaal (inwendig). De eerste echo is meestal vaginaal omdat de vruchtzak met het kindje nog heel klein is en achter je schaambotje verstopt zit. Bij een inwendige echo kunnen we achter het schaambotje kijken en daardoor je kindje zien en het hartje zien kloppen.

Heb je om bepaalde redenen moeite met een vaginaal echo-onderzoek, geef dit dan altijd aan! Samen kijken we naar opties.

De volgende echo’s zijn meestal wel uitwendig. Bij een uitwendige echo is het belangrijk de eerste 16 weken om een volle blaas te hebben.