Derde Trimester

Vanaf 28 weken kom je in het laatste trimester van de zwangerschap. Ook wel de laatste loodjes… Je komt steeds vaker op controle bij ons. Vanaf 37 weken zwangerschap zelfs elke week.

Derde trimester

verloskundigenpraktijk partus

Echo's en onderzoeken

Naast dat we elke controle jou voorzien van informatie, je bloeddruk controleren en de groei van jouw buik in de gaten houden, gaan we ook de bevalling en jullie wensen hierin bespreken. Eventueel kan het zijn dat je voor de volgende onderzoeken in aanmerking komt:
Vanaf 30 weken controleren we elke zwangere op het ijzer gehalte in het bloed. Dit doen we omdat het normaal is gedurende zwangerschap dat het ijzer naar beneden gaat. Bij sommige vrouwen zakt deze te ver waardoor er sprake kan zijn van een bloedarmoede. Wanneer dit het geval is zulle we ijzertabletten voorschrijven.

Wanneer er een indicatie is, worden er tussen de 28 weken en 36 weken, twee of meerdere groeiecho’s ingepland. Indicaties zijn bijvoorbeeld dat je al eerder een klein of juist groot kindje hebt gehad, of dat de groei bij het uitwendig onderzoek voor of juist achter lijkt te lopen. 

Deze echo’s kunnen gewoon bij ons in de praktijk gedaan worden. De hoofdomtrek, buikomtrek en lengte van het bovenbeentje, ook kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater, we kunnen dan zien of je kindje mee op de curve past. 

Wanneer dit niet het geval is, gaan we samen kijken of er vervolgonderzoek ingezet moet worden, zoals een suikertest (bij een te grote baby) of dat de doorbloeding van de navelstreng gemeten moet worden in het ziekenhuis (bij een te kleine baby).

Op indicatie wordt er rond de 35 weken een liggingsecho uitgevoerd. Bij deze echo kijken we of het kindje netjes met zijn of haar hoofd naar beneden ligt. Wanneer dit niet het geval is, dan bespreken we welke opties er zijn, zoals een versie (uitwendig draaien van de baby) en spinningbaby’s.

Een stuitligging betekent dat de baby met zijn billen of voeten naar beneden ligt in plaats van met zijn hoofd naar beneden, wat de gebruikelijke positie is voor een bevalling. Hoewel stuitligging niet vaak voorkomt is, kan het moeilijkheden veroorzaken tijdens de bevalling.

Wanneer er bij de 35 weken controle blijkt dat jou/ jullie kindje nog met zijn billen naar beneden ligt, dan zullen we jullie informatie geven over de uitwendige versie.
De uitwendige versie is een handeling die uitgevoerd kan worden vanaf de 35ste week van de zwangerschap om de baby met zijn/haar hoofdje naar beneden te krijgen. Dit wordt gedaan door twee verloskundigen in het Verloskundig Centrum Nijmegen of door een gynaecoloog in een van de ziekenhuizen. Zij proberen door middel van uitwendig manipulatie met de handen het kindje te draaien.

Indien dit niet lukt, of je deze procedure niet wenst. Dan wordt je verwezen naar een van de ziekenhuizen in de omgeving. De zorg voor jou en de baby worden dan overgedragen aan het ziekenhuis. Je kunt dan kiezen voor een stuitbevalling of voor een keizersnede. De voor- en nadelen hiervan worden tijdens het eerste consult in het ziekenhuis besproken.

Kraamzorg en kraampakket

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar kent wel een eigen bijdrage. Het aantal uren dat je vergoed krijgt, hangt af van je situatie.
Je kunt je al aanmelden vanaf het moment dat de definitieve uitgerekende datum bekend wordt bij de termijnecho. Het liefst vraag je de kraamzorg aan voor de zestiende week van je zwangerschap.

Een kraampakket is een pakket met medische producten die je nodig gaat hebben tijdens en na je bevalling. Of je recht hebt op een gratis kraampakket, hangt af van je zorgverzekering en of je een aanvullende verzekering hebt voor kraamzorg.

Ik ben zwanger

Verlof en ouderlijk gezag

In Nederland heb je recht op maximaal 6 weken zwangerschapsverlof (minimaal 4 weken) en minstens 10 weken (maximaal 12 weken) bevallingsverlof, wanneer je zwanger bent van 1 kindje. In totaal heb je recht op 16 weken verlof.

Je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Maar het is wel verstandig en collegiaal om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld na het eerste trimester.
Lees meer op:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof

Sinds 2019 krijgen partners 1x het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werk je bijv. 40 uur per week, dan krijg je 40 uur verlof. Je mag de verlofdagen naar eigen inzicht opnemen, maar wel binnen 4 weken na de geboorte van je kind. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door.

Sinds 2020 kunnen partners maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen.
Lees hier de voorwaarden:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geboorteverlof-en-partnerverlof/geboorteverlof-voor-partners

Wanneer je je kind erkent betekent het dat je volgens de wet ook de ouder van je kind bent. Erkennen is niet hetzelfde als gezag hebben. Bij erkennen ben je namelijk nog niet de wettelijk vertegenwoordiger (jurische ouder) van je kind. Als je dat wel wilt worden, moet je als partner ouderlijk gezag aanvragen.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind