Zwangerschap
Voorbereiding, bevalplan,
verloop en meer…

Binnen onze begeleiding staan jullie te allen tijde centraal. Dat wil zeggen dat jullie de regie houden in het proces naar het ouderschap. Wij geven jullie zoveel mogelijk informatie over verschillende onderwerpen en mogelijkheden. Samen zullen we de keuzes maken die bij jullie wensen aansluiten. Hierbij zullen wij uiteraard in staan voor de gezondheid van moeder en kind. De zwangerschapscontroles vinden plaats op afspraak in onze praktijkruimte. Mocht je je zorgen maken tussen de controles door of heb je behoefte aan een extra controle, schroom niet om ons te bellen. Dan kunnen wij een extra controle afspreken. In de begeleiding tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling en in het kraambed is alles bespreekbaar. Tijd en aandacht zijn onze keywoorden.

Elke week hebben we 1 dag hartjesspreekuur van 13.00-13.20 uur.
Hartjesspreekuur is speciaal voor zwangeren van 10-24 weken. Dit is namelijk voor veel zwangeren een lastige periode. Je bent zwanger, maar je buikt groeit vaak nog niet zo hard en je voelt de baby nog niet (dagelijks) bewegen. Tijdens dit spreekuur wordt er even kort naar het hartje van jullie baby geluisterd met de doptone.

Hoe werkt het spreekuur?

  • De avond voor het hartjesspreekuur stuur je een mailtje met als titel: aanmelding hartjesspreekuur. Verder hoeft er niets te staan in de mail. Dit, zodat we weten hoeveel dames we ongeveer kunnen verwachten. Mocht het namelijk te druk worden, kun je op een ander moment die week nog langs komen.
  • Je komt alleen of met je partner
  • Je/jullie neemt/nemen plaats in de wachtkamer. Het kan dus zijn dat je even moet wachten, want je wordt opgeroepen op basis van de aanmelding per mail. Zorg dus dat je er echt uiterlijk 13.00 bent. Je moet dus maximaal 20minuten wachten.
  • Bij binnenkomst spring je op de onderzoeksbank en dan wordt er even geluisterd met de doptone naar het hartje. Ook is er natuurlijk ruimte voor een korte vraag.
  • Daarna verlaat je, hopelijk gerustgesteld de kamer weer.

De data van het hartjesspreekuur zijn te vinden onder het kopje nieuws.

Je bent zwanger en er komt van alles op je af. In je hoofd ben je misschien al bezig met het inrichten en je struint Google af naar de perfecte kinderwagen. Naast deze leuke dingen zijn er ook een aantal zaken die tijdens de zwangerschap geregeld moeten worden. Gelukkig zijn we dol op lijstje, aan het begin van je zwangerschap krijg je een lijstje met praktische dingen die je moet regelen. Wat staat er onder andere op het lijstje?

  • Breng je huisarts op de hoogte
    Je hoeft geen verwijzing van de huisarts te hebben om je bij ons aan te melden. Echter, de huisarts wil graag weten dat je zwanger bent, zodat hij/zij er rekening mee kan houden met het eventueel voorschrijven van medicijnen.
  • Breng de zorgverzekering op de hoogte
    Mogelijk heb je recht op een gratis kraampakket; altijd handig.
  • Regel kraamzorg
    In het begin lijkt de kraamtijd nog zo ver weg, maar toch zit je er zo midden in. Elke vrouw die bevalt heeft recht op kraamzorg. Deze wordt dan ook grotendeels vergoed vanuit de verzekering. De kraamzorg assisteert bij een thuisbevalling en verzorgt jou en je kind gedurende de eerste week na de bevalling. Alle kraambureaus willen graag dat je je vóór de 15 weken zwangerschap inschrijft. Wacht met inschrijven totdat je de uitgerekende datum weet; deze hebben zij nodig.
  • Erkenning
    Wanneer je getrouwd bent, is dit automatisch geregeld. Zijn jullie niet getrouwd en wil jouw partner jullie kind toch erkennen dat dienen jullie voor de 24ste zwangerschapsweek een afspraak te maken in het gemeentehuis.
  • Zwangerschapscursus
    Er zijn verschillende cursussen in de regio; van zwangerschapszwemmen tot samen bevallen. Ze zijn niet verplicht, maar wel heel leerzaam.

Tijdens de zwangerschap kun je verschillende onderzoeken laten uitvoeren om de gezondheid van het kind te beoordelen. Je kunt hier meer over lezen op https://www.pns.nl/prenatale-screeningen 
Ook bespreken we dit onderwerp met je tijdens het intakegesprek. De keuzes die jullie daarin maken horen we graag definitief tijdens de termijnecho.

NIPT
De NIPT wordt sinds april 2017 uitgevoerd in Nederland, sinds 1 april 2023 is de NIPT gratis. Bij de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt uit het bloed van de zwangere het DNA van de placenta gehaald. In dit DNA kan worden bekeken of er (waarschijnlijk) sprake is van Syndroom van Down, Patau of Edwards. Ook kan er gekeken worden naar nevenbevindingen. Dat betekent dat er in het laboratorium ook naar alle andere chromosomen gekeken wordt en ze worden beoordeeld of er afwijkende chromosomen bijzitten.
Deze test kan vanaf week 10 van de zwangerschap worden uitgevoerd.

13-weken echo/ETSEO
De 13-weken echo wordt ook wel eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Deze echo wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopiste. Wij hebben het geluk dat dit deze echoscopisten bij ons in het pand zitten, je hoeft er dus niet ver voor te reizen.
Deze echo wordt nog in studieverband aangeboden, namelijk de (landelijke) IMITAS studie.
Bij de 13 weken echo kunnen er een aantal afwijkingen opgespoord worden die anders pas bij de 20 weken echo gezien zouden worden. Om deze afwijkingen op te sporen, wordt de baby van top tot teen nagekeken. Afwijkingen die gevonden kunnen worden zijn: een open buikje, een open schedel of missende ledematen. De echo wordt uitgevoerd tussen 12+3 en 14+3 en is in principe uitwendig. Echter wanneer de echoscopiste iets niet kan zien, kan er, na overleg met jou/jullie, voor gekozen worden om inwendig te kijken. De 13 weken echo is geen vervanger van de 20 weken echo.
Mocht er bij de 13 weken echo iets niet goed beoordeeld kunnen worden, bijvoorbeeld door de ligging van de baby, dan hoef je niet terug te komen. Bij de 20 weken echo wordt er wel een herhaling ingepland, wanneer er iets niet beoordeeld kan worden.

20-weken echo/TTSEO

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd.
Deze echo wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopist. Wij hebben het geluk dat dit deze echoscopisten bij ons in het pand zitten, je hoeft er dus niet ver voor te reizen.

Zij beoordeelt de groei en ontwikkeling van het kind. De baby wordt van top tot teen nagekeken, maar ook het vruchtwater en de placenta worden beoordeeld. Bij deze echo kunnen (ernstige) lichamelijke afwijkingen zichtbaar worden. Deze echo kan geruststellen, maar ook juist onrust veroorzaken. Wanneer (ernstige) lichamelijke afwijkingen zichtbaar worden kun(nen) jij/jullie namelijk voor moeilijke keuzes komen te staan.
Net als de NIPT is deze echo een keuze; je hoeft hem niet perse te doen. Na een ongunstige uitslag kun je vervolgonderzoek laten uitvoeren zoals een nog gespecialiseerdere echo (de GUO) in het ziekenhuis.
Kosten: de 20-weken echo wordt vergoed door de basisverzekering.

Voordat jullie de beslissing nemen om wel of geen onderzoeken te laten doen tijdens de zwangerschap, hebben we eerst een counselingsgesprek. Hierin bespreken wij de mogelijkheden.

Vanaf de positieve zwangerschapstest tot aan 13 weken zwangerschap bevind je je in het eerste trimester van de zwangerschap.
Binnen deze periode vinden de eerste twee echo’s plaats en het intake gesprek. Ook is er de mogelijkheid om in deze periode te kiezen voor aanvullend onderzoek (prenatale screening)

Bloedonderzoek:
Elke zwangere in Nederland krijgt een standaard bloedonderzoek.
Bloedgroep, Rhesusfactor (D en c), irregulaire antistoffen (afweerstoffen tegen andere bloedgroepen), hemoglobinegehalte (=ijzergehalte), suikergehalte, onderzoek naar infectieziekten HIV, Hepatitis B en Lues. Op verzoek kunnen wij ook andere onderzoeken aanvinken zoals vitamine D.

www.rivm.nl

Vroege echo en termijnecho:
De vroege echo wordt rond de 7-8 weken uitgevoerd; door middel van een inwendige echo wordt er gekeken naar het kindje. Wij kijken of de zwangerschap op de juiste plaats zit, of het hartje klopt en of het er één of meerling is.
Bij de termijnecho, tussen de 10 en de 12 weken, wordt de baby van kruin tot stuit opgemeten. Op basis daarvan wordt de definitieve uitgerekende datum vast gesteld.

De termijnecho, liggingsecho, placenta lokalisatie en eventuele groeiecho’s vallen onder medische echo’s. Deze worden vergoed door de zorgverzekeraar.

De andere echo’s die wij elke controle (indien gewenst) aanbieden, vallen hier niet onder. Deze krijgen jullie van ons als extra service en zijn dus voor jullie geen extra kosten aan verbonden. Bij deze echo’s kijken wij alleen even naar de baby, hierbij doen wij geen uitspraak over de ontwikkeling en of grootte van je/jullie kindje. Hiervoor is de 20 weken echo bedoeld en eventuele groeiecho’s.

Bloeddrukcontrole:
Vanaf het moment dat je bij ons onder zorg komt, meten wij elke controle je bloeddruk. Zo kunnen wij je adviezen geven t.a.v. een hoge of juist lage bloeddruk.

Bij 14 weken zwangerschap ga je het tweede trimester in. Vanaf deze periode kom je elke vier weken op controle bij de verloskundige.

Uitwendig onderzoek:
Vanaf de zwangerschapsduur van 12 weken voelt de verloskundige elke controle aan je buik om de groei van de baarmoeder en dus de baby te controleren. Vanaf 26 weken wordt je buik ook met een meetlint opgemeten, zo kunnen we inschatten of de baby niet te groot of te klein is. Vanaf een zwangerschapsduur van ongeveer 28 weken kan de ligging van de baby worden gevoeld. De indaling van het hoofdje is van belang om te beoordelen vanaf ongeveer 34 weken.

Suikertest:
Sommige vrouwen hebben meer kans om zwangerschapssuiker te ontwikkelen. De meest betrouwbare manier is de orale glucose tolerantie test, oftewel de OGTT.
Bij deze test wordt gekeken hoe je lichaam reageert op een grote hoeveelheid suiker. Door eerst nuchter bloed te laten prikken en daarna een suikerdrankje te drinken en twee uur later weer bloed te laten prikken weten wij hoe jouw lichaam omgaat met suiker.
De verloskundige zal jou vertellen of een glucoseonderzoek geïndiceerd is.

Onderzoek bij Rhesus D en c dragerschap:
Vanaf 27 weken zwangerschap kunnen we een extra bloedonderzoek uitvoeren als je Rhesus D en/of c negatief bent. Je bloed wordt onderzocht op antistoffen. Bij Rhesus D kijken we daarnaast of je baby Rhesus D positief of negatief is.
Wanneer de baby Rhesus D positief is dan krijg jij bij 30 weken en na de bevalling een injectie om antistoffen tegen te gaan. Voor Rhesus c bestaat deze injectie niet; wanneer blijkt dat je antistoffen hebt ontwikkelt dan wordt in het ziekenhuis dit zeer nauwkeurig in de gaten gehouden.

Vanaf 28 weken kom je in het laatste trimester van de zwangerschap.  Ook wel de laatste loodjes. Je komt steeds vaker op controle bij ons. Vanaf 37 weken zwangerschap zelfs elke week.

Hemoglobineonderzoek (ijzeronderzoek):
Vanaf 30 weken controleren we elke zwangere op ijzergebrek, wanneer nodig kunnen we je ijzertabletten voorschrijven.

Liggingsecho:
Op indicatie wordt er rond de 35 weken een liggingsecho uitgevoerd. Bij deze echo kijken we of het kind netjes met zijn of haar hoofd naar beneden ligt.

Groeiecho’s:
Wanneer er een indicatie is, worden er tussen de 28 weken en 34 weken, 2 of meerdere groeiecho’s ingepland. Indicaties zijn bijvoorbeeld dat je al eerder een klein of juist groot kindje hebt gehad, of dat de groei bij het uitwendig onderzoek voor of juist achter lijkt te lopen. Deze echo’s kunnen gewoon bij ons in de praktijk gedaan worden.

De Verloskundigen

Nikita en Ines zullen jullie het vaakst tegen komen in de praktijk. Zij werken beide 3-4 dagen. Nikita zie je het meeste voor de zwangerschapscontroles en Ines bij de medische echo’s. Daarnaast werken Eline en Annemarieke beide ongeveer 1-2 dagen in de week bij Verloskundigenpraktijk Partus. Bij ziekte, verlof en bijscholingen, zul je hen vaker treffen.

We hebben er bewust voor gekozen om in een team van vier personen te werken. Zo zijn we als praktijk minder kwetsbaar, ten tijde van ziekte, maar ook tijdens scholingen en vakanties enzovoort, kunnen wij op elkaar terug vallen. Zo zie je altijd een bekent gezicht tijdens de dienst.

Ines Kegelaar
Ines KegelaarVerloskundige & echoscopiste
⌂ Getrouwd
⌂ Woont in Huissen
⌂ Zoontje Fabe
⌂ Verloskunde academie Amsterdam
⌂ Bad bevallingen
⌂ Professioneel & persoonlijk
BIG: 79919672403
Nikita Nicolasen- van Leeuwen
Nikita Nicolasen- van LeeuwenVerloskundige
⌂ Getrouwd
⌂ Woont (tijdelijk) in Bemmel
⌂ Zoontjes Kenji en Senn
⌂ Verloskunde academie Rotterdam
⌂ Down to earth
⌂ Professioneel
BIG : 09922245603
Marte
Marte(Waarnemend) Verloskundige
⌂Woont in Arnhem
⌂ Verloskunde academie Rotterdam
⌂ Fysiologie
⌂ Rustig en relaxt
⌂ Heel lief
BIG: 79933270630
Lonneke Santvoort
Lonneke Santvoort(Waarnemend) Verloskundige
⌂ Woont in den Bosch, in de dienst in Nijmegen
⌂ Verloskunde academie Maastricht
⌂ Persoonlijk contact
⌂ Enthousiast
⌂ Houd van lekkere ontbijtjes
BIG: 29931295003