Zwangerschap

2 streepjes op de zwangerschapstest, het is dan toch écht officieel. Je bent zwanger!

Prenatale onderzoeken, het bevalplan, de kraamhulp uitzoeken, je lichaam dat verandert. Er komt een hoop op je af. 

Met onze jarenlange ervaring als verloskundigen van Partus staan wij graag voor jullie klaar. 

Zwangerschap bevalplan

Eerste trimester

week 1 tot en met week 12

Tweede trimester

week 13 tot en met week 26

Derde Trimester​

week 28 tot en met week 40

Informatie over zwangerschap

De ene mama wil alles tot in detail weten, de andere mama “ziet het wel”.. Bij welke groep jij ook hoort, het komt goed.

De verloskundigen van Partus ondersteunen en begeleiden je tijdens de gehele zwangerschap.

Controles tijdens je zwangerschap

De zwangerschapscontroles vinden op afspraak plaats in onze praktijkruimte. De 1e afspraak is meestal rond de 8e week van je zwangerschap. Mocht je je zorgen maken tussen de controles door of heb je behoefte aan een extra controle of echo? Bel ons dan, er is niets vervelender dan in onzekerheid zitten. Tijd en aandacht zijn onze keywoorden.

Zorg die past bij jouw leefstijl

Misschien was je zwangerschap ongepland? Of maak je je zorgen over je relatie, werk, geld of je gezondheid? Iedere vrouw en iedere zwangerschap is uniek. Wij geven jullie graag informatie over de verschillende onderwerpen en maken zo keuzes die bij jullie leefstijl passen. Uiteraard staat de gezondheid van moeder en kind hierin centraal.  

Heb je last van stemmingswisselingen?

Stemmingswisselingen, het ligt niet aan jou. Het zijn je hormonen waardoor je emoties alle kanten op gaan. Voel je je echter een langere periode verdrietig, somber en leeg? Dan kan het zijn dat je last hebt van een  prenatale  depressie. Het overkomt 1 op de 10 mama's. Een psycholoog helpt jou graag de zwangerschap door te komen, je verzekering vergoed dit meestal ook. Vraag om een verwijzing bij je huisarts.  www.psy-experts.nl bied psychische hulp zonder wachtlijst (deels vergoed).

Ik ben zwanger

verloskundigenpraktijk partus

Het wekelijkse hartjesspreekuur​

Het hartjespreekuur is speciaal bedoeld voor zwangeren van 10 – 24 weken. Dit is namelijk voor veel zwangeren een lastige periode. Je bent zwanger, maar je buik groeit vaak nog niet zo hard en je voelt de baby nog niet (dagelijks) bewegen. Tijdens dit spreekuur luisteren we met de doptone naar het hartje van je baby. 
  • De avond voor het hartjesspreekuur stuur je een mailtje met als titel: aanmelding hartjesspreekuur. Verder hoeft er niets te staan in de mail. Dit, zodat we weten hoeveel dames we ongeveer kunnen verwachten. Mocht het namelijk te druk worden, kun je op een ander moment die week nog langs komen.
  • Je komt alleen of met je partner
  • Je neemt plaats in de wachtkamer. Het kan dus zijn dat je even moet wachten, want je wordt opgeroepen op basis van de aanmelding per mail. Zorg dus dat je er echt uiterlijk 13.00 bent. Je moet dus maximaal 20minuten wachten.
  • Bij binnenkomst spring je op de onderzoeksbank en dan wordt er even geluisterd met de doptone naar het hartje. Ook is er natuurlijk ruimte voor een korte vraag.
  • Daarna verlaat je, hopelijk gerustgesteld de kamer weer.

Tussen 13.00 – 13.20 uur op: 

6, 12, 19, 26 februari

5, 11, 18, 25 maart

Hoe voorkom ik zwangerschapsstriemen oftwel striae?

Graag hadden we je een ander antwoord willen geven, maar helaas. Striae is niet te voorkomen. Er zijn teveel factoren waar je maar weinig invloed op hebt, zoals je erfelijke aanleg. Bij de een is het bindweefsel nou eenmaal meer elastisch dan bij de ander. Straie zijn namelijk scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel. Deze ontstaan doordat je huid ineens een flinke groei doormaakt door het alsmaar groter worden van je buik. Het eerste teken van striae is vaak jeuk. Straie kan je onzeker maken. Echter, 80% van de zwangere vrouwen ontwikkelt straie. Het is dus heel normaal en juist een symbool van hoe krachtig je lichaam is geweest tijdens de zwangerschap.

Zwangerschaps misselijkheid

Door een sterke stijging van het zwangerschapshormoon HCG ervaren sommige vrouwen (extreme) misselijkheid. Over het algemeen starten de symptomen vanaf de 4e week en zijn ze op het ergst tussen de 7e en 12e week. Meestal zijn de klachten na 14 weken weer verdwenen. Soms zijn de klachten extreem en/of blijven ze aanhouden. Dan noemen we dit HG (hyperemesis gravidarum). Je kunt dan niet voldoende vocht en voeding binnenhouden door het veelvuldig braken. HG kan je lichamelijke maar ook psychische klachten geven. Als je veel afvalt, weinig plast, donkergele urine hebt, veel dorst hebt, niet meer goed kan nadenken of verward bent neem dan contact met ons op.

Verantwoord sporten tijdens de zwangerschap beïnvloed de groei van je baby op een positieve manier.

Door te sporten wordt de placenta vergroot, waardoor de bloedtoevoer toeneemt en de groei van je baby wordt gestimuleerd.
Ook verlaagt sporten de kans op zwangerschapsdiabetes. 

Inspanningen die echter richting je maximaal gaan kunnen echter wel negatieve effecten hebben op jezelf en de gezondheid van je baby. Daarom is het verstandig om goed te luisteren naar je lichaam.

Verder is het advies om extreme (contact)sporten of sporten met valrisico te vermijden, zoals: paardrijden, rugby, wielrennen, judo, skiën/snowboarden, skleeren, (kite)surfen of klimmen.

Wat mag je wel en wat kun je beter niet eten tijdens je zwangerschap?

Dit is belangrijk om te weten voor jezelf, maar vooral voor de gezondheid van je baby. 

Lees meer over voeding en zwangerschap op:
www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger

Maagzuur en misselijkheid, hoofdpijn en migraine, blaasontsteking, bandenpijn en harde buiken, bekkenklachten, darmproblemen en aambeien, vocht vasthouden.

Komt dit je bekend voor?

Neem contact met ons op, graag kijken we samen of we de klachten kunnen verlichten.

Elke sigaret is schadelijk voor het kindje in je buik. Of je er nu 1 of 20 per dag rookt. 

Als je rookt worden de bloedvaten in de placenta namelijk nauwer, waardoor je baby minder zuurstof en voeding krijgt. 

Roken tijdens de zwangerschap brengt verder de volgende risico’s met zich mee:
– aangeboren afwijkingen
– leerproblemen
– astma
– overgewicht

Maar ook een miskraam of vroeggeboorte.

Een veelgehoorde uitspraak van rokende mama’s is: “Ik ga echt niet stoppen! Want dan krijg ik stress. En stress is net zo erg”

Dat is onjuist.  Stress is inderdaad ongezond voor je ongeboren kindje, maar roken blijft véél schadelijker.

Wil je graag stoppen met roken, maar lukt dit je niet alleen? Een coach kan je hierbij helpen. Dit wordt vergoed door je basisverzekering. 

Er is weinig bekend over wat vapen met de gezondheid van je kindje doet.  Daarom wordt vapen afgeraden.

Alcohol verhoogt het risico op een miskraam, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht.

Het wordt daarom afgeraden om alcohol te drinken tijdens je zwangerschap. 

Voor de liefhebbers zijn er de alcoholvrije biertjes of wijntjes. Let er wel op de dat drankjes ook echt 0.0% zijn. 

Als je drugs gebruikt tijdens je zwangerschap, zorg je er voordat je ongeboren kindje grote gezondheidsrisico’s loopt.

Zoals:
– afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel
– groeiachterstand
– gezichtsafwijkingen en andere misvormingen
– ontwikkelingsachterstand
– onthoudingsverschijnselen
– laag geboortegewicht
– vroeggeboorte
– miskraam of stilgeboorte

Een zwangerschap is hét moment om hulp in te schakelen als je lijd aan een drugsverslaving. Als je hulp inschakelt, zorg je goed voor je jezelf, maar vooral voor je ongeboren kindje. 

Neem ons in vertrouwen, of neem contact op met je huisarts voor de juiste hulp. 

Een bekkenfysiotherapeut kan je klachten aan het bekken verzachten via massage en ontspanningsoefeningen van de spieren rondom het bekken. Loop niet onnodig door met klachten. (een bekkenfysio wordt meestal vergoed)

Met personal coaching blijf je fit en sterk tijdens je zwangerschap. MAMsterk richt zich op de zwangere vrouw in Nijmegen (deels vergoed)

In de regio Nijmegen en Lent heb je het Mam Sterk programma. Onder begeleiding van fysiotherapeut Noëlle kun je fysiek fit en sterk de bevalling tegenmoet gaan en direct na je bevalling doorstarten met een Mam Sterk herstel programma. Ze is gespecialiseerd het pre- en postpartum training en fysiotherapie. Ze bied een op een begeleiding bij jou thuis of je kunt deelnemen aan een van haar groepslessen op locatie. Samen met andere (aankomende)mama’s leer je omgaan met je nieuwe lichaam. Lees meer over het Zwangerfit programma. 

Plan je eerste afspraak

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een bijzondere en spannende periode in je leven is aangebroken.

Je mag ons vanaf de positieve test bellen voor een eerste controle  (intake en echo), dit is rond de 8e week van je zwangerschap. 

Heb je een andere vraag? Wij helpen je graag.