Zwangerschap

Begeleiding

Binnen onze begeleiding staan jullie te allen tijde centraal. Dat wil zeggen dat jullie de regie houden in het proces naar het ouderschap.
Wij geven jullie zoveel mogelijk informatie over verschillende onderwerpen en mogelijkheden.
Samen zullen we de keuzes maken die bij jullie wensen aansluiten.
Hierbij zullen wij uiteraard in staan voor de gezondheid van moeder en kind.
De zwangerschapscontroles vinden plaats op afspraak in onze praktijkruimte. Mocht je je zorgen maken tussen de controles door of heb je behoefte aan een extra controle, schroom niet om ons te bellen. Dan kunnen wij een extra controle afspreken.
In de begeleiding tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling en in het kraambed is alles bespreekbaar.
Tijd en aandacht zijn onze keywoorden.

Wat moet je regelen tijdens de zwangerschap?

Je bent zwanger en er komt van alles op je af. In je hoofd ben je misschien al bezig met het inrichten en je struint Google af naar de perfecte kinderwagen. Naast deze leuke dingen is er ook een aantal zaken die tijdens de zwangerschap geregeld moeten worden:

 • Breng je huisarts op de hoogte
  Je hoeft geen verwijzing van de huisarts te hebben om je bij ons aan te melden. Echter, de huisarts wil graag weten dat je zwanger bent, zodat hij/zij er rekening mee kan houden met het eventueel voorschrijven van medicijnen.
 • Breng de zorgverzekering op de hoogte
  Mogelijk heb je recht op een gratis kraampakket; altijd handig.
 • Regel kraamzorg
  In het begin lijkt de kraamtijd nog zo ver weg, maar toch zit je er zo midden in. Elke vrouw die bevalt heeft recht op kraamzorg. Deze wordt dan ook grotendeels vergoed vanuit de verzekering. De kraamzorg assisteert bij een thuisbevalling en verzorgt jou en je kind gedurende de eerste week na de bevalling. Alle kraambureaus willen graag dat je je vóór de 15 weken zwangerschap inschrijft. Wacht met inschrijven totdat je de uitgerekende datum weet; deze hebben zij nodig.
 • Erkenning
  Wanneer je getrouwd bent, is dit automatisch geregeld. Zijn jullie niet getrouwd en wil jouw partner jullie kind toch erkennen dat dienen jullie voor de 24ste zwangerschapsweek een afspraak te maken in het gemeentehuis.
 • Zwangerschapscursus
  Er zijn verschillende cursussen in de regio; van zwangerschapszwemmen tot samen bevallen. Ze zijn niet verplicht, maar wel heel leerzaam.

Lees verder
Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap kun je verschillende onderzoeken laten uitvoeren om de gezondheid van het kind te beoordelen.

Combinatietest:
Tot april 2017 was de combinatietest dé test in het eerste trimester. Inmiddels kiezen de meeste zwangeren voor een NIPT.
Bij de combinatietest wordt door middel van een echo gekeken naar de nekplooi van de baby; deze wordt opgemeten. Daarnaast wordt er bij de vrouw bloed geprikt, daar worden twee eiwitwaarden uitbepaald. De dikte van de nekplooi, de eiwitwaarden en de leeftijd van de moeder worden gebruikt om een kansberekening te geven.

Hoe groot is de kans dat je kindje Syndroom van Down, Patau en Ewards heeft? Wanneer je een verhoogd risico hebt (groter dan 1/200), kun je een NIPT laten uitvoeren of een vruchtwaterpunctie. Deze test kan worden uitgevoerd tussen week 11 en week 13 van de zwangerschap.
Kosten: ongeveer €164,-.

www.onderzoekmijnongeborenkind.nl

NIPT:
De NIPT wordt sinds april 2017 uitgevoerd in Nederland. Bij de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt uit het bloed van de zwangere het DNA van de placenta. In dit DNA kan worden bekeken of er (waarschijnlijk) sprake is van Syndroom van Down, Patau of Edwards. Ook kan er gekeken worden naar nevenbevindingen. Dat betekent dat er in het laboratorium naar de andere chromosomen gekeken wordt en ze worden beoordeeld.
Deze test kan vanaf week 11 van de zwangerschap worden uitgevoerd.
Kosten: €175,-.

20-weken echo/SEO:
De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd.
Deze echo wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopist. Hij of zij beoordeelt de groei en ontwikkeling van het kind. De baby wordt van top tot teen nagekeken, maar ook het vruchtwater en de placenta worden beoordeeld. Bij deze echo kunnen (ernstige) lichamelijke afwijkingen zichtbaar worden. Deze echo kan geruststellen, maar ook juist onrust veroorzaken. Wanneer (ernstige) lichamelijke afwijkingen zichtbaar worden kun(nen) jij/jullie namelijk voor moeilijke keuzes komen te staan.
Net als voor de NIPT/combintatietest is deze echo een keuze; je hoeft hem niet perse te doen. Na een ongunstige uitslag kun je vervolgonderzoek laten uitvoeren zoals een nog gespecialiseerdere echo (de GUO) in het ziekenhuis.
Kosten: de 20-weken echo wordt vergoed door de basisverzekering.

Voordat jullie de beslissing nemen om wel of geen onderzoeken te laten doen tijdens de zwangerschap, hebben we eerst een counselingsgesprek. Hierin bespreken wij de mogelijkheden.

Lees verder
Eerste trimester 0-13 weken

Vanaf de positieve zwangerschapstest tot aan 13 weken zwangerschap bevind je je in het eerste trimester van de zwangerschap.
Binnen deze periode vinden de eerste twee echo’s plaats en het intake gesprek. Ook is er de mogelijkheid om in deze periode te kiezen voor aanvullend onderzoek (prenatale screening)

Bloedonderzoek:
Elke zwangere in Nederland krijgt een standaard bloedonderzoek.
Bloedgroep, Rhesusfactor (D en c), irregulaire antistoffen (afweerstoffen tegen andere bloedgroepen), hemoglobinegehalte (=ijzergehalte), suikergehalte, onderzoek naar infectieziekten HIV, Hepatitis B en Lues. Op verzoek kunnen wij ook andere onderzoeken aanvinken zoals vitamine D.

www.rivm.nl

Vroege echo en termijnecho:
De vroege echo wordt rond de 7-8 weken uitgevoerd; doormiddel van een inwendige echo wordt er gekeken naar het kind. Wij kijken of de zwangerschap op de juiste plaats zit, of het hartje klopt en of het er één of meerling is.
Bij de termijnecho, tussen de 10 en de 12 weken, wordt de baby van kruin tot stuit opgemeten. Op basis daarvan wordt de definitieve uitgerekende datum vast gesteld.

De termijnecho, liggingsecho en eventuele groeiecho’s vallen onder medische echo’s. Deze worden vergoed door de zorgverzekeraar.

De andere echo’s die wij elke controle (indien gewenst) aanbieden, vallen hier niet onder. Deze krijgen jullie van ons als extra service. Bij deze echo’s kijken wij alleen even naar het kind, hierbij doen wij geen uitspraak over de ontwikkeling van het kind. Hiervoor is de 20 weken echo bedoeld.

Bloeddrukcontrole:
Vanaf het moment dat je bij ons onder zorg komt, meten wij elke controle je bloeddruk. Zo kunnen wij je adviezen geven t.a.v. een hoge of juist lage bloeddruk.

Lees verder
Tweede trimester 13-27 weken

Bij 14 weken zwangerschap ga je het tweede trimester in. Vanaf deze periode kom je elke vier weken op controle bij de verloskundige.

Uitwendig onderzoek:
Vanaf de zwangerschapsduur van 12 weken voelt de verloskundige elke controle aan je buik om de groei van de baarmoeder en dus het kind te controleren. Vanaf een zwangerschapsduur van ongeveer 28 weken kan de ligging van de baby worden gevoeld.

Suikertest:
Sommige vrouwen hebben meer kans om zwangerschapssuiker te ontwikkelen. De meest betrouwbare manier is de orale glucose tolerantie test, oftewel de OGTT.
Bij deze test wordt gekeken hoe je lichaam reageert op een grote hoeveelheid suiker. Door eerst nuchter bloed te laten prikken en daarna een suikerdrankje te drinken en twee uur later weer bloed te laten prikken weten wij hoe jouw lichaam omgaat met suiker.
De verloskundige zal jou vertellen of een glucoseonderzoek geïndiceerd is.

Onderzoek bij Rhesus D en c dragerschap:
Vanaf 27 weken zwangerschap kunnen we een extra bloedonderzoek uitvoeren als je Rhesus D en/of c negatief bent. Je bloed wordt onderzocht op antistoffen. Bij Rhesus D kijken we daarnaast of je baby Rhesus D positief of negatief is.
Wanneer de baby Rhesus D positief is dan krijg jij bij 30 weken en na de bevalling een injectie om antistoffen tegen te gaan. Voor Rhesus c bestaat deze injectie niet; wanneer blijkt dat je antistoffen hebt ontwikkelt dan wordt in het ziekenhuis dit zeer nauwkeurig in de gaten gehouden.

Lees verder
Derde trimester 28-42 weken

Vanaf 28 weken kom je in het laatste trimester van de zwangerschap.  Ook wel de laatste loodjes. Je komt steeds vaker op controle bij ons. Vanaf 37 weken zwangerschap zelfs elke week.

Hemoglobineonderzoek (ijzeronderzoek):
Vanaf 30 weken controleren we elke zwangere op ijzergebrek, wanneer nodig kunnen we je ijzertabletten voorschrijven.

Liggingsecho:
Op indicatie wordt er rond de 35 weken een liggingsecho uitgevoerd. Bij deze echo kijken we of het kind netjes met zijn of haar hoofd naar beneden ligt.

Groeiecho’s:
Wanneer er een indicatie is, worden er tussen de 28 weken en 34 weken, 2 of meerdere groeiecho’s ingepland. Indicaties zijn bijvoorbeeld dat je al eerder een klein of juist groot kindje hebt gehad, of dat de groei bij het uitwendig onderzoek voor of juist achter lijkt te lopen. Deze echo’s kunnen gewoon bij ons in de praktijk gedaan worden.

Lees verder