Kraamtijd
Voeding
Aangifte doen en meer…

De bevalling is voorbij en jullie baby is geboren. Je bent vermoeid, maar kan niet wachten om op ontdekkingsreis te gaan met je baby. Wij begeleiden jullie hierin en beantwoorden al jullie vragen. De eerste 6 weken na de bevalling (de kraamweek) zijn wij verantwoordelijk voor de nazorg van jou en je baby. Wij komen regelmatig bij jullie op huisbezoek in de kraamweek en controleren of alles goed gaat met jou en de baby. We bezoeken je 2-3 keer per kraamweek, op dag 8 sluiten we in principe het kraambed af. Tijdens de eerste 8 dagen komt de kraamzorg elke dag langs om voor jullie te zorgen, uitleg te geven en je te voorzien van adviezen. Wanneer het herstel wat trager verloopt dan verwacht dan kunnen we eventueel maximaal 2 dagen extra kraamzorg indiceren.

Binnen drie werkdagen na de geboorte van je baby moet er aangifte gedaan worden in het gemeentehuis of digitaal (plaats van geboorte). Dit kun je zelf doen, maar het kan uiteraard ook gedaan worden door je partner of door iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest. Denk eraan om indien jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben de erkenning voor de 24ste zwangerschapsweek te regelen.

Begeleiding borstvoeding

Borstvoeding is natuurlijk, maar gaat niet altijd vanzelf. Het heeft tijd, aandacht en rust om de borstvoeding te laten slagen. Samen met de kraamverzorgster begeleiden wij je in dit proces. Indien nodig werken wij samen met gespecialiseerde lactatiedeskundigen.

Begeleiding flesvoeding

Sommige vrouwen voelen niets voor het geven van borstvoeding of om medische redenen mag er geen borstvoeding gegeven worden. Samen met de kraamverzorgster begeleiden we je door de periode van het kiezen voor de juiste voeding, de juiste fles, stuwing en krampjes.

Rond de 5e dag na de geboorte van je baby wordt er bloed afgenomen uit de hiel. Dit bloed wordt onderzocht op 25 zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Tijdige opsporing van deze aandoeningen kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby voorkomen of

De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld met een dieet of medicijnen. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht. Een medewerker van het consultatiebureau komt de hielprik thuis bij je uitvoeren. Je ontvangt binnen 5 weken bericht als de uitslag van het onderzoek goed is. Als er wél iets gevonden wordt, ontvang je binnen 3 weken bericht. Meestal wordt er dan een tweede hielprik uitgevoerd. Welke aandoeningen worden opgezocht kun je zien op de website van het RIVM: www.rivm.nl/hielprik

Na het onderzoek wordt het bloed nog een jaar bewaard. Na dit jaar mag het RIVM het bloed nog vier jaar gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Heb je bezwaar tegen het beschikbaar stellen van het bloed voor wetenschappelijk onderzoek? Dan kun je dit zeggen tegen diegene die de hielprik uitvoert.

De hielprik bij je baby wordt gecombineerd met een onderzoek naar het gehoor. De baby krijgt dan even een klein dopje in het oor, dit doet geen pijn. De uitslag van de gehoortest is direct bekend.
Aan dit onderzoek en aan de hielprik zijn geen kosten verbonden.

Na de kraamweek wordt de zorg voor je kindje overgenomen door het consultatiebureau. Een medewerker van het consultatiebureau zal de eerste keer, op afspraak, bij je thuis langskomen. Dit is meestal de 2e of 3e week na de bevalling.

Nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling kun je nog een keer op ons spreekuur komen voor de nacontrole. Wij controleren dan op verzoek je bloeddruk, bepalen het Hb en zo nodig controleren we de genezing van de hechtingen. Ook spreken wij de bevalling met je door en is er gelegenheid om vragen te stellen. We vinden het super leuk als je/jullie de baby meenemen! Bel ongeveer 3 weken na de bevalling om alvast de afspraak te maken. Je kunt het beste de nacontrole afspreken bij de verloskundige die de bevalling heeft begeleid. Dit om de bevalling indien nodig nog een keer door te spreken. Verder bestaat er ook de mogelijkheid om tijdens de nacontrole de eventuele mogelijkheden van anticonceptie te bespreken.
Heb je een medische zwangerschap en/of bevalling gehad, is de nacontrole meestal (telefonisch) in/met het ziekenhuis.

Na de bevalling

Iedere ouder zal momenten hebben dat de roze wolk even niet zo roze is. Door de gebroken nachten ben je vaak moe, kun je sneller geïrriteerd zijn en lijkt het alsof je aan niets meer toekomt. Dit is normaal. Het zal even tijd kosten om om te schakelen. Zeker als je je eerste kindje hebt gekregen.

Je gevoel van vrijheid is veranderd doordat je 24 uur per dag een zorgtaak hebt gekregen. De taken in huis liggen nu ook meestal anders. Daarbij ben je nog aan het ontzwangeren en kun je nog een behoorlijke tijd last hebben van de hormonen. Om goed door deze tijd te komen is het heel belangrijk om als ouders met elkaar in gesprek te blijven. Neem af en toe ‘vrij’ door een oppas te vragen en zorg ervoor dat je regelmaat brengt in je dag. Sta op tijd op, eet gezond op regelmatige tijden en ga op tijd naar bed.

De cordring is een strak rubberen ringetje dat dient als alternatief voor de klassieke navelklem. Het ringetje zorgt ervoor dat de vaten in de navelstreng worden afgebonden waardoor deze niet meer kunnen bloeden. De cordring is gemaakt van natuur rubber en is steriel verpakt. Het verschil tussen de cordring en de navelklem zit hem voornamelijk in het formaat. Een plastic navelklem is vrij groot en de cordring is vergelijkbaar met een klein haarelastiekje. Doordat het ringetje soepel en klein is, is het ringetje ook veel comfortabeler voor de baby en praktischer met verschonen.

Wij zijn er enthousiast over! Je kunt de cordring op de praktijk kopen voor €3,-. Vergeten hem niet mee te nemen als je in het ziekenhuis wilt bevallen!

Ontzwangeren kost tijd. Je lichaam kan anders aanvoelen na de bevalling, vooral in het bekkengebied. Bekkenklachten kunnen soms ook na de bevalling nog een tijdje aanhouden en het kost tijd om je conditie weer op te bouwen. Door de druk die een zwangerschap en bevalling geven op de bekkenbodemspieren kunnen deze nog enige tijd na de bevalling anders aanvoelen: het voelt vaak wat gezwollen en het kan moeilijker zijn je plas en windjes op te houden. Gelukkig verdwijnen deze klachten meestal na enige tijd. Bekkenbodemoefeningen kunnen hierbij helpen. Kijk voor meer informatie en oefeningen op www.bekkenbodemonline.nl of download de oefeningen.

Vanaf twee weken na de bevalling kun je weer opnieuw zwanger raken. Ook als je borstvoeding geeft. Denk dus aan anticonceptie. Kijk voor meer informatie op: www.anticonceptie.nl. Zolang je nog bloed verliest, mag je niet vrijen in verband met infectiegevaar.

Gebruik de eerste keer eventueel een glijmiddel; de vagina kan droger aanvoelen dan je gewend bent. Zeker in de beginperiode en zelfs langere tijd als je borstvoeding geeft. Vrijen na de bevalling is vaak best eng en soms ook pijnlijk. Wacht er dan ook mee tot de hechtingen helemaal genezen zijn. Mocht vrijen pijnlijk zijn en blijven neem dan contact op met je huisarts of met ons. Als je borstvoeding geeft, kunnen de borsten gaan lekken tijdens het vrijen. De zin in seks is de eerste tijd na de bevalling vaak minder, maar dit is een veel voorkomend verschijnsel.

Soms kun je na een bevalling depressieve klachten krijgen. Informatie over een postnatale depressie kun je vinden op de volgende websites:

www.depressiecentrum.nl Hier kunt u ook een zelftest doen

www.psychowijzer.nl  Postpartumdepressie

Als je merkt dat je er zelf niet uitkomt, wacht dan niet te lang met naar de huisarts te gaan.

Kraamtijd Nijmegen

Inschrijven of vragen?

Zodra wij jouw aanvraag hebben ontvangen nemen we zo spoedig mogelijk telefonisch contact met je op om een afspraak te maken.

    Waarmee kunnen we je helpen?

    Heb je na 2 werkdagen nog niets van ons gehoord, dan is de aanvraag mogelijk niet goed aangekomen, neem dan telefonisch contact met ons op!

    PRAKTIJK INFORMATIE

    • 06-40181644

    • info@verloskundigenpraktijkpartus.nl

    • Carbatinastraat 3, 6515 GM Nijmegen

    OPENINGSTIJDEN

    Maandag – Vrijdag 8:00 – 17:00
    Zaterdag 9:00 – 17:00

    INFORMATIE